Federalni stožer civilne zaštite dodijelio Općini Čitluk 60.000 KM za otklanjanje posljedica prirodne nepogode

Na današnjoj 30. redovnoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite, kojom je, u odsustvu zapovjednice Jelke Milićević, predsjedao načelnik Fahrudin Solak, razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta općinama u Zapadnohercegovačkoj županiji u ukupnom iznosu od 165.000 KM, i to: Ljubuškom 100.000 KM, Grudama 15.000 KM, Posušju 10.000 KM i Širokom Brijegu 40.000 KM.

Razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta općinama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u ukupnom iznosu od 280.000 KM, i to: Čapljini 105.000 KM, Čitluku 60.000 KM, Jablanici 20.000 KM,  Konjicu 30.000 KM i Stocu 65.000 KM.

Prethodno je Federalna komisija za procjenu štete putem vlada Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, zaprimila zahtjeve ovih općina za dodjelu jednokratne novčane pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nepogode izazvane niskim temperaturama i mrazom (krajem travnja i početkom svibnja ove godine) nakon što su proglasile stanje prirodne nepogode.

Na današnjoj sjednici članovi FSCZ ocijenili su izuzetno uspješnim sudjelovanje timova FUCZ u NATO terenskoj vježbi „Bosna i Hercegovina 2017“, a savjetnik Jelke Milićević za strateško planiranje Mario Glibić prenio je njene čestitke na doprinosu FUCZ ukupnom uspjehu i odličnoj organizaciji ove vježbe.

Na sjednici je razmatran i usvojen Prijedlog odluke o odobravanju sredstava Federalnoj upravi civilne zaštite u iznosu od 60.000 KM za troškove koji su nastali zbog aktivnog sudjelovanja u NATO terenskoj vježbi „Bosna i Hercegovina 2017“ koja je u Tuzli i okolici održana od 25. do 29. rujna.

Također je razmatran i usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu FSCZ, u kojem se, između ostalog, u članak 2 dodaje stavak koji se tiče novih okolnosti čiji se nastanak nije mogao predvidjeti i koje zahtijevaju hitno donošenje odluke, odnosno zaključka Stožera. U tom slučaju, zapovjednik, uz konzultaciju s načelnikom Stožera, je ovlašten sazvati telefonsku sjednicu koja bi bila održana tako što načelnik obavijesti sve članove o potrebi i razlozima donošenja odluke, odnosno zaključka Stožera i zatraži izjašnjavanje svakog člana, priopćeno je iz Federalnog stožera civilne zaštite.