Fra Miro Šego: Sveti Ilija nas poziva biti svjetionicima

Ispis
sveti ilijaBlagdan sv. Ilije proslavljen je svečano na Gradini u župi sv. Stjepana - Čerin. Jučerašnju sv. Misu kod zvonika i zavjetne kapelice predvodio je čitlučki župnik fra Miro Šego uz suslavlje čerinskog župnika fra Daria Dodiga i fra Ignacija Alerića, a mještani Donjeg Malog Ograđenika i zaseoka Barbarići te njihovi gosti jučer su po 33. put na Gradini proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika.

Program obilježavanja blagdana sv. Ilije na Gradini započeo je molitvom krunice za vrijeme koje su svećenici ispovijedali vjernike, a nastavljen je sv. Misom koju su glazbom i pjesmom uveličale članice čerinske Frame.

Propovijedajući na Misi fra Miro Šego je govorio o liku i djelu proroka koji je živio prije skoro više od 3000 godina, ali koji je jako aktualan i danas. Najvećem starozavjetnom proroku koji svom narodu pa tako i nama danas želi kazati koliko je važno ispravno gledati, odnosno koliko je potrebno u vremenu velikih krivovjerja imati širinu srca i širinu života.

„Na nama je danas braćo i sestre da se odlučimo, ali iznad svega svakim danom iznova jer nemojmo previše prepuštati vremenu da ono učini svoje kako bismo onda imali vrijeme za dežurnoga krivca zbog naših vlastitih propusta. Ova kapelica ovdje na Gradini svjedoči vašu ljubav, ona svjedoči vašu vjeru, svjedoči vašu privrženost. Ona je ovdje kao pokazatelj, kao znak vaše vjernosti i vjere u Boga. Tko je uredio ovo mjesto i ovaj prostor? Tko je ovo ovdje očistio i prikladno uredio? Niste li to sami vi u zajedništvu s vašim fratrima i svim drugim prijateljima koji su vam pomogli? Ilija danas ovdje na Gradini kao da želi kazati i pozvati nas biti svjetionicima povijesti i prorocima budućnosti svijeta i čovjeka na ovom prostoru. Budućnosti koja ima svoj temelj jedino u Bogu, a povratak Boga i Božje ljubavi je zasigurno jedina sigurnost čovjeka i čovječanstva“ kazao je u središnjem dijelu propovjedi fra Miro i nastavio kazivati kako živimo u vremenu u kojemu se napadaju vrednote usađene duboko u srce čovjeka pa tako i jedna od temeljnih, obitelj.

Pitajući se što nam je činiti fra Miro Šego je zaključio kako nište ne možemo bez Boga i dodao kako odluka da Bog bude u središtu svačijeg života pa tako i obitelji donosi ozdravljenje. Prema Šeginim riječima molitva je sjeme bez kojega nema plodova i čvrst oslonac na kojemu počiva jedna obitelj a i svima nam je potreban Ilijin duh kako bismo obnovili svoju vjeru.

Nakon Mise uslijedio je kulturno-zabavni program na obližnjem sportskom centru. Prije samih nastupa izvođača pozdravnim riječima okupljenima se obratio predsjednik MZ Donji Mali Ograđenik Borislav Boro Šimović, a fra Dario Dodig je na okupljene prije blagovanja pripremljene hrane zazvao Božji blagoslov.

U sinoćnjem zabavnom programu nastupile su najmlađe članice HKUD-a „sv. Stjepan“ Čerin, grupa Stari svat i Ante Mucić Antas koji je publiku zabavljao umijećem sviranja dipli i pričajući viceve, a organizatori su za proslavu blagdana sv. Ilije priredili i bogatu tombolu od koje je prikupljeni prihod namijenjen za obnovu crkve u Donjem Malom Ograđeniku.

Bogata tombola sa više od trideset različitih nagrada privukla je mnoge, a posebice glavna nagrada koju je za ovu prigodu osigurala tvrtka Delta Security d.o.o. Agencija za zaštitu ljudi i imovine najsretnijeg kupca tombole nagradila je sedmodnevnim odmorom za četiri osobe na Makarskoj rivijeri.

sveti ilija sveti ilija sveti ilija
 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537