Vinske ceste

Ispis


vinskeceste

Vinska cesta Hercegovine je utemeljena i službeno otvorena u travnju 2007. godine. Nakon godinu i pol dana rada na projektu definirani su elementi ponude ovoga turističkog proizvoda, a oni se sastoje od prirodnih i društvenih atrakcija Hercegovine koje je moguće spojiti s vinom i naravno vinskih podruma. Dvadeset i dva vinska podruma čine okosnicu ovoga proizvoda, a smješteni su u šest hercegovačkih općina (Čitluk, Ljubuški, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje). Mnogi će reći da je Brotnjo kolijevka vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini pa je stoga i razumljivo da najveći broj podruma, njih trinaest, koji su dio programa Vinska cesta Hercegovine dolazi upravo iz Brotnja. Svi od reda koriste najsuvremenije tehnologije u proizvodnji vina. Posjeduju veliko iskustvo i ljubav prema ovome poslu. Među njima vlada pozitivan natjecateljski duh što iz godine u godinu rezultira sve većom kvalitetom Žilavke i Blatine proizvedene ovdje. Većina podrumara je unaprijedila svoju ponudu dodajući podrumima posebne degustacijske dvorane odnosno kušaonice, zatim ugostiteljsku i smještajnu ponudu. Svaki od ovih podruma je poseban i jedinstven. Većina njih je nalazi u okruženju vinograda razbacanih po broćanskom kršu.

Obilaskom ovih podruma, degustirajući Žilvaku i Blatinu uz hercegovački pršut i sir, te slušajući podrumare koji otkrivaju tajne proizvodnje njihovih vina dobit ćete potpun doživljaj Brotnja, broćanskog načina života, razmišljanja i odnosa prema svome kraju. Vozeći se broćanskom vinskom cestom uživati će te u pogledima na prekrasni broćanski krajobraz.crno-4 Ako se krene iz pravca Mostara odnosno rijeke Neretve, penjući se na broćansku visoravan uživati ćete u nezaboravnom pogledu na kanjon i rijeku Neretvu koja se vijugavo provlači ovom dolinom do Jadranskoga mora.

Ova rijeka napaja cijelo Brotnjo i njene vi nograde. Idući dalje ulazite u tipični mediteranski kraj kojeg karakteriziraju kamenjar i kraška polja, udoline i proplanci. Unatoč modernim objektima koji se većinom nalaze uz glavne prometnice, broćanska sela su zadržala nekadašnji izgled a pogledom na njih vraćaju nas u stara vremena.

Omeđena su i ispresijecana starim suhozidima, naslonjena i uronjena u hrastovu, grabovu i jasenovu šumu, a kamene kuće s crvenim krovovima oživljavaju uspomene na nekadašnji način života, ljude i tešku ali zanimljivu povijest ovoga kraja. Brotnjom dominira čitlučko polje koje se pruža od općinskog središta Čitluka pa do sela Čerin na sjeverozapadu općine. Na njega se pružaju prekrasni pogledi i s donje i gornje strane. Ovo polje je izvor Žilavke i Blatine. Obrađeni vinogradi su njegov ukras i ponos Brotnjaka. Lijepo je u svako godišnje doba, a u vrijeme berbe postane najveselije mjesto jer se u njemu ubiru plodovi godišnjeg rada. Prije dvadeset šest godina na lokalitetu Blizanci je zasađen na površini od 100 hektara vinograd u kamenu. Kao takav je raritet u svijetu i najveća atrakcija broćanske vinske ceste. Na ovom je prostoru zasađena Žilavka koja zajedno sa suncem, kamenom i vodom iz rijeke Neretve daje izvrsnu kvalitetu pretočenu u vino pod imenom «kameno vino».

Pored podruma i vinoteka, gost broćanske vinske ceste svakako treba posjetiti najstariji podrum u Hercegovini koji je sada pretvoren u Muzej vina. Nalazi se u selu Gradnići uz kojeg je naslonjena i galerija sa slikama fra Didaka Buntića-svećenika i hercegovačkog dobročinitelja. Isto tako, preporučujemo posjetu Vrtu sv.Franje, Majčinu selu i Etno selu u Međugorju, vidikovcu Gradina u Donjem Malom Ograđeniku, lokalitetu stećaka u Čitluku, zatim manifestacijama kao što su Dani berbe grožđa, Dani Matice hrvatske, Martinje, Festival mladih itd. Nekoliko broćanskih restorana je aktivno uključeno u program Vinske ceste a njihova je uloga da gostima osiguraju kušanje tradicionalnih jela u ugodnom i starinskom ambijentu.

Izvor: www.dbg.ba
 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537