FOTO: U znak sjećanja na fra Didaka Buntića odigran međunarodni šahovski turnir

Ispis

šahŠahovski klub Brotnjo jučer je organizirao 1. Međunarodni šahovski turnir “Brotnjo 2017” za kadete i juniore. Klub je turnir organizirao u znak sjećanja na fra Didaka Buntića i povodom 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece od gladi, a na turniru je nastupilo 60-ak mladih šahista i šahistkinja iz Aržana, Posušja, Širokog Brijega Ljubuškog, Čapljine, Tomislavgrada, Mostara, Sarajeva, Zenice, Teslića, Čitluka i drugih mjesta. Glavni sponzor turnira bilo je Federalno ministarstvo kulture i športa.

Na početku turnira mlade šahiste, njihove trenere i sve prisutne pozdravio je Željko Ostojićm tajnik ŠK Brotnjo, nakon čega je Željko Bogut, dopredsjednika Šahovske unije BiH i predsjednika Šahovskog saveza Herceg-Bosne otvorio turnir za čije su vođenje bili zaduženi: Ivan Grgić (IA) ,Tihomir Marić (DA) i Petar Bogut (DA).

- Djeco, nemojte se bojati poraza jer poraz je možda najveća šahovska vrijednost. Igrač jednostavno ne može sam sebe trenirati jer ne može pratiti svoje nedostatke ako ne gubi i ako ne analizira partije. Dakle, pokušajte se sjetiti trenerovih riječ, pokušajte igrati po pravilima kakve vam trener sugerira i, naravno, u svaku partiju unesite nešto svoje. Ne bojte se eksperimentirati, ne bojte se igrati šaha, jer, na koncu svega, ovo je jedna dobra zabava, a sve stvari u životu najbolje se uče kroz zabavu. Na ovom turniru već ima igrača koji su profilirani, koji igraju u Premijer ligi i zaista već pružaju otpore i tituliranim igračima. Titula u šahu dođe sama od sebe. Dakle, kad imate snagu, titula dođe. Nemojte gledati rejting bodove, nemojte stalno gledati onu tablicu koliko smo bodova zaradili i izgubili, majstori ćete postati kad se budete najmanje nadali. To vam je tako - rekao je ovom prilikom Željko Bogut.

Turnir je odigran u Hotelu Brotnjo, a budući da je turnir rangiran za Rapid rejting listu FIDE mladi šahisti i šahistice uz nagrade su mogli osvojiti i bodove za rejting listu FIDE.

Nakon što su natjecatelji podijeljeni u starosne kategorije odigrali turnir, predsjednik ŠK Brotnjo Dragan Prskalo najboljim u kategorijama uručio je prigodne nagrade. Tako su jučer nagrađeni:

Kadeti i kadetkinje do 8 godina: 1. mjesto – Borna Pehar (Čitluk), 2. mjesto – Matej Knezović (Široki Brijeg) i  3. mjesto – Josip Zovko (Š. Brijeg).

Kadeti i kadetkinje do 10 godina: 1. Milana Babić (Teslić) 2. Nasir Radača (Sarajevo) i 3. Maša Babić (Teslić).

Kadeti i kadetkinje do 12 godina : 1. Danis Fejzić (Sarajevo), 2. Niko Knezović (Aržano - Hrvatska) i 3. Hana Bešlija (Sarajevo).

Kadeti i kadetkinje do 14 godina : 1.Nemanja Aleksić (Teslić), 2. Emina Novaković  (Čapljina) i 3. Luca Knezović (Š. Brijeg).

Kadeti i kadetkinje do 16 godina : 1. Marko Senjak (Posušje), 2. Ante Pehar (Čitluk) i 3.Amina Tutić (Sarajevo).

Juniori i juniorke : 1. Ivan Sesar (Š. Brijeg), 2. Dino Marković (Zenica) i 3. Zvonimir Karlović Čapljina).

Uz najbolje natjecatelje ŠK Brotnjo pripremio je posebne nagrade i za najbolje plasirane svoje članove koji nisu turnir završili među tri najbolje plasirana. Kao najbolje plasirani juniori ŠK Brotnjo nagrađeni su Stjepan Pehar i Iva Prskalo. Također, kao najbolje plasirani kadeti ŠK Brotnjo, u svojim godištima, nagrađeni su: Filip Pehar, Karlo Šetka, Patrik Ostojić, Karlo Pehar i Ante Pehar; a kod šahistica Mihaela Buntić, Ana Ostojić i Lana Soldo.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Op?ina ?itluk
Trg rtava Domovinskog rata 1
88260 ?itluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537