Kultura i sport

Sport je u Brotnju oduvijek imao svoje mjesto, posebno od osnutka općine Čitluk 1955. godine. Međutim sportska kultura bila je prisutna i prije i ljudi su se ovome kraju od davnih dana bavili sportom. U prvoj polovici 20. stoljeća razvijena je bila atletika kojom se bavio velik broj Brotnjaka. Kada govorimo o “kraljici sportova”, jedno ime ostaje zapisano zlatnim slovima u analima broćanske atletike. Riječ je o Mati Petrušiću, nekadašnjem reprezentativcu bivše Jugoslavije, koji je bio jedan od najvećih sportskih vizionara Brotnja. Najznačajniji uspjeh mu je prvo mjestu na Balkanijadi 1935. godine u disciplinama bacanje koplja i diska.

Iste godine kada je i osnovana općina Čitluk, 1955. osnovan je Nogometni klub Brotnjo. Sedamdesetih godina razvija se košarka i karate, koji su danas u Brotnju uz nogomet i atletiku najpopularniji i najuspješniji sportovi. Početkom 80-ih godina 20. stoljeća u općini Čitluk značajan sportski rezultat postigli su i kuglaši koji su u sezoni 1981./82. osvojili naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

Broćanski sport svoj vrhunac je doživio 90-ih godina prošloga stoljeća, u vrijeme kada je Čitluk bio jedno od glavnih košarkaških središta države.

Nakon rata, obnovljen je rad HKK “Brotnja” i u godinama koje su slijedile, košarkaši “Brotnja” nekoliko su puta osvajali naslov prvaka tadašnje Herceg-Bosne, te ostvarili značajne rezultate u Kupu Radivoja Koraća.

U vrijeme najvećih uspjeha, Brotnjo je dobilo nadimak “hercegovačka Cibona”. Godine 1994. u Čitluku je osnovan i ŽHKK “Brotnjo 94” čijim formiranjem je populariziran ženski sport i to je ujedno bio prvi ženski sportski kolektiv u Brotnju.

Tamo gdje su košarkaši započeli, nogometaši su nastavili. U sezoni 1999./2000. Čitlučani su osvojili naslov prvaka Bosne i Hercegovine te ušli u povijest bh. nogometa kao prvi osvajači naslova nakon rata. Nogomet je u tim godinama bio na vrhuncu što je potvrđeno i sudjelovanjem u pretkolu najjačeg europskog natjecanja, Lige prvaka.

Uz košarku i nogomet, karate je sport koji u Brotnju ima dugu i plodnu tradiciju. Klub nastao 70-ih godina prošloga stoljeća može se pohvaliti s velikim brojem osvojenih europskih i svjetskih medalja svojih članova. Karate klub “Hercegovina” jedan je od najjačih karate kolektiva u zemlji i klub čiji su članovi bili standardni reprezentativci nekadašnje Jugoslavije a danas reprezentativci Hrvatske i nakon završetka Daytona i Bosne i Hercegovine. Kada govorimo o imenima treba istaknuti braću Danijela i Marija Vučića, Gorana Božića, Matu Odaka, Marka Miloša i Peru Vučića, kao najjače izdanke Čitlučke škole karatea.

Uz navedene sportove, u Sportskom savezu Brotnjo registrirano je 18 sportskih kubova od kojih svaki na svoj način promiče sportsku kulturu.

Uz momčadske uspjehe, broćanski se sport može pohvaliti i velikim brojem uspješnih sportaša koji su poniknuli upravo iz ovoga kraja. Svatko od njih svojim nastupima diljem Europe i svijeta promiču ime rodnoga kraja. Košarkaši Zoran Planinić, Bariša Krasić, tenisači Marin Čilić i Ivan Dodig, nogometaš Marko Grgić, karatisti braća Danijel i Mario Vučić, neki su od sportaša koji potječu iz Brotnja.

Današnja sportska aktivnost u Brotnju danas se odvija kroz rad 17 sportskih kolektiva. Najpopularniji sportovi su atletika, karate i košarka a svakako veseli i sve veće zanimanje za sportove kao što su stolni tenis, rukomet i odbojka. Kada govorimo o sportu, godinu 2009. obilježili su atletičari koji su postali državni prvaci Bosne i Hercegovine za uzrast do 15 godina i osvajači Kupa u istoj kategoriji, karatisti, čiji su članovi nebrojno puta osvajali najsjajnija odličja s turnira diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te košarkašice Brotnja 94 koje su zauzele četvrto mjesto u Prvenstvu BiH i srebrnu medalju na Juniorskom prvenstvu BiH.

Posebno ističemo mladoga atletičara, Ivana Gagru, trostrukog prvaka Hrvatske i Bosne i Hercegovine, aktualnu juniorsku prvakinju Hrvatske u karateu i četvrtu juniorku Europe, Mariju Sušac, te kapetanicu Brotnja 94 i najbolju mladu košarkašicu Hrvatske, Miu Čarapina koja je dosad nastupila na 4 europska prvenstva.

Popis sportskih klubova u općini Čitluk:

– Atletski klub “Brotnjo”,
– Boćarski klub Hrvatski radiša”,
– Karate klub “Hercegovina”,
– Karate klub “Međugorje”,
– Karate klub “Brotnjo”
– Kuglački klub “Brotnjo- Čitluk”,
– Kuglački klub “Međugorje Brotnjo-Čitluk”,
– Košarkaški klub “Brotnjo”,
– Ženski hercegovački košarkaški klub “Brotnjo 94”
– Hrvatski nogometni klub “Brotnjo – Čitluk”,
– Malonogometni klub “Brotnjo”,
– Nogometni klub “Međugorje”,
– Odbojkaški klub “Brotnjo”,
– Rukometni klub “Međugorje”,
– Stolnoteniski klub “Brotnjo”,

– Šahovski klub Brotnjo.