Međugorje

Međugorje, jedno od najvećih svjetskih marijanskih središta, mjesto je koje svakodnevno posjećuju brojni hodočasnici iz cijeloga svijeta. Fenomen Međugorje počeo je u ljeto davne 1981. godine, kada se prema svjedočanstvu šestero djece, 24. lipnja u ovome hercegovačkom mjestu ukazala Kraljica mira. Mir je sažetak svih njezinih poruka, to je stanje u kojemu sve poruke date u Međugorju nalaze svoje ispunjenje. Preko vidjelaca Kraljica mira daje mjesečne poruke vjernicima u kojima desetci tisuća vjernika traže nadu, spas i ispunjenje svojih molitvi i nada.

Međugorje je kao jedinstven fenomen u suvremenom svijetu koji u to kršovito hercegovačko mjesto privlači milijune hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Prema nekim istraživanjima pretpostavlja se kako je Međugorje u 28 godina posjetilo 30 milijuna ljudi, što niti jedan drugi turistički centar u Bosni i Hercegovini a i šire nije uspio dosegnuti.

Kao jedan od silnih plodova Međugorja vidim doživljaj i iskustvo čovjeka kao osobe, Boga kao Boga. U Međugorju doživljavamo vjeru bjelodano kao osobni odnos između Boga i čovjeka.

Ukazanjem Kraljice Mira, Međugorje se razvilo turistički i postalo je nezaobilazna destinacija s bogatim vjersko-molitvenim sadržajem za milijune hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Tijekom cijele godine u Međugorju se održavaju brojni seminari i festivali, a među njima, svakako treba istaknuti Festival mladih koji se već 20 godina održava u Međugorju. U vrijeme održavanja mladi diljem svijeta mole se, pjevaju, svjedoče o svojoj vjeri, sudjeluju u procesiji i klanjanju, druže se i razgovaraju.

Festival mladih se svake godine održava u prvim danima mjeseca kolovoza i u vrijeme njegova trajanja Međugorje je svjetski centar mladih iz kojega se svijetu šalju poruke mira, ljubavi i vjere. Hodočasnici koji dođu u Međugorje uz nezaobilazan posjet Brdu ukazanja i Križevcu, u svetištu imaju prigodu posjetiti još nekoliko zanimljivih odredišta.

U sklopu svetišta nalazi se i Majčino selo , ustanova za odgoj i skrb napuštene i nezbrinute djece. Danas o toj djeci skrbe međugorski franjevci na čelu s duhovnim vođom fra Svetozarom Kraljevićem, koji je i ravnatelj Majčinog sela.

Svakodnevno to mjesto pruža odgojno-obrazovni rad onima koji su od svih napušteni ili na bilo koji način odbačeni od društva.

Integrirano u turističku ponudu Međugorja, Majčino selo je nezaobilazna destinacija posjeta hodočasnika koji svakako neposrednim doživljajem prenose pozitivnu sliku Međugorja u svijet.

U sklopu Majčinog sela djeluje i zajednica za liječenje ovisnika “Milosrdni Otac” koju je utemeljio pokojni fra Slavko Barbarić 1999. godine i ova je kuća utočište momcima koji su pali u pakao droge i traže izlazak iz krize i nadu u bolje sutra. Iako mlada, Zajednica je svojim radom stvorila pozitivan i prepoznatljiv imidž diljem svijeta.

Uz ovu kuću, djeluje i Kay centar, kuća za napuštene i odbačene žene. Uz zajednicu Milosrdni Otac, u Međugorju od 1993. godine djeluje Cenacolo. Temelj ove zajednice jesu molitva i vjera u bolji život, život bez droge.

                                                                                                                    Tanja Vučić