Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk

Središnji program proslave Dana općine Čitluk započeo je danas odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen križa u Čitluk, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena misa zahvalnica, a u Hotelu Brotnjo održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen križa počast poginulim hrvatski braniteljima odali su: izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Skrušenu molitvu za poginule branitelje Brotnja predvodio je fra Miro Šego, koji je također predvodio koncelebrirano misno slavlje u crkvi Krista Kralja, nakon kojeg je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk organizirana povodom proslave Dana općine Čitluk i 713. obljetnice prvog pisanog spominjanja imena Brotnjo započela je izvedbom himne od strane orkestra Osnovne glazbene škole Brotnjo i minutom šutnje za sve poginule branitelje Brotnja. U uvodnom dijelu sjednice predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan pozdravio je nazočne vijećnike, nazočne dužnosnike sa svih razina vlasti, predstavnike crkve, političkih stranaka, udruga, akademske zajednice, gospodarstvenike te visoke goste i uzvanike iz susjednih hercegovačkih, ali i općina i gradova s područja Republike Hrvatske te prijateljskih gradova, a na poseban način dobitnike nagrada i priznanja Općine Čitluk.

U svom govoru Smoljan se osvrnuo i na rad Općinskog vijeća Čitluk od održavanja prošlogodišnje svečane sjednice, a potom se nazočnima obratio načelnik općine Čitluk Marin Radišić i u prigodnom referatu informirao okupljene o realiziranim projektima u proteklom razdoblju i planovima za budućnost.

Prošla godina bila je uspješna i sa najvećim proračunom do sada, skoro 10 milijuna maraka. Nastavili smo sa daljnjim ulaganjima u infrastrukturu i stvaranjem boljih uvjeta za rad i život na području naše općine – rekao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić nakon uvodnog pozdrava upućenog svim nazočnima i slušateljima Radio postaje Herceg-Bosne koja je izravno prenosila svečanu sjednicu OV Čitluk.

Govoreći o infrastrukturni projektima načelnik Marin Radišić istaknuo je izgradnju kružnog toka u Međugorju i kružnog toka u Vionici te ostala ulaganja u prometnu infrastrukturu, ulaganja u kanalizacijsku mrežu, vodoopskrbnu mrežu, školske objekte i ulaganja u uređivanje parkova u Međugorju, Bijakovićima i Čitluku. Također, načelnik Radišić u svom je govoru istaknuo projekte koji imaju za cilj rješavanje problema odvodnje oborinskih voda, kao i uvođenje video nadzornog sustava na dijelu područja općine Čitluk.

Veliki dio projekata Općina Čitluk realizirala je u suradnji sa višim razinama vlasti pa se načelnik Radišić danas zahvalio predstavnicama viših razina vlasti s kojima Općina Čitluk uspješno surađuje.

Većina navedenih projekata realizirana je u suradnji sa višim razinama vlasti. Danas se ovdje želim zahvaliti dr. Draganu Čoviću na potpori svim projektima u našoj općini, zahvaljujem se predstavnicima državne i federalne vlasti, Vladi HNŽ na čelu sa dr. Nevenkom Hercegom. Vjerujem da će takva potpora biti i ubuduće – rekao je načelnik Radišić i najavio neke od projekata koji će biti realizirani u sljedećem razdoblju.

Objavljen je natječaj za izgradnju školske sportske dvorane OŠ Bijakovići, urađen je glavni projekt školske sportske dvorane SŠ fra Slavka Barbarića, uskoro će biti završen glavni projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade Kulturno-informativnog centra u Čitluku. Potpisan je ugovor za izgradnju ceste Podadvor 1 (nova crkva- spoj sa magistralnom cestom M17.4), izabran je izvođač za rekonstrukciju dijela ceste Bijakovići-Vionica-K.Gradac, gdje će radovi uskoro početi. Također, izabran je izvođač za izgradnju fekalne i oborinske kanalizacije-kanalizacijski vod K2 u Međugorju, a radi se i projekt kanalizacijskog cjevovoda u Ulici kralja Tvrtka u Čitluku – rekao je načelnik Radišić govoreći o planiranim projektima, uz što je najavio još nekoliko projekata, te se osvrnuo na gospodarski, kulturni, sportski i život u svim ostalim sferama društva.

Podršku planiranim projektima na svečanoj sjednici OV Čitluk izrazio je dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, koji je uz ostalo rekao:

Moj zadatak u budućem vremenu bit će da potaknem sve nas, sa svih razina, i sa razine BiH i sa razine entiteta, osobito županije, da budemo dio onoga što jesmo i što samo obećali. Narod ovog kraja nam je dao povjerenje, mi sada moramo praviti planove i realizirati ih. Iduću obljetnicu moramo obilježiti još zadovoljniji nego što smo to danas… 713 godina od kada se spominje ovaj kraj, nešto je s čime se ne može svatko ponositi u našoj Hercegovini. Vidim gradonačelnike iz gradova koji nas okružuju, četiri grada, pa sad se i vi morate kroz projekte izboriti da to postignete.

U ime gradonačelnika i načelnika općina nazočnih na svečanoj sjednici OV Čitluk obratio se Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara.

Zadovoljstvo mi je bilo slušati izvješće načelnika koji govori o tome da je Brotnjo postalo mjesto dobrog i ugodnog življenja, mjesto prosperiteta i većeg zapošljavanja. Čestitajući svima vama 713. obljetnicu i Dan općine želim poželjeti puno uspjeha u daljnjem radu i puno dobrih trenutaka u našem Brotnju – poručio je gradonačelnik Bešlić.

Na kraju svečan sjednice predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan i načelnik općine Čitluk Marin Radišić uručili su ovogodišnjim laureatima njihove nagrade.

Tako je na današnjoj svečanoj sjednici Nagrada Općine Čitluk za životno djelo uručena poznatom glazbeniku i neumornom humanitarcu Mati Bulić. Mate Bulić nagrađen je za razvoj hrvatske kulture i glazbene umjetnosti te izniman doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk. Godišnja nagrada Općine Čitluk uručena je Podrumima Andrija d.o.o. Paoča – Čitluk za iznimno postignuće i doprinos razvoju gospodarstva u općini Čitluk, a ovogodišnju Zahvalnicu Općine Čitluk dobio je Ivan Grgić za njegov doprinos u promociji šahovske i sportske kulture na području općine Čitluk.

U ime nagrađenih na priznanjima i ukazanoj časti zahvalio je Mate Bulić.

Ponosni smo što smo Brotnjaci. Svatko od nas je na svoj način doprinio onoliko koliko je mogao. U svoje ime i u ime ostalih nagrađenih mogu reći da smo ponosni. Na kraju ću reći, govorim i u ime ostalih dobitnika, da ćemo uvijek svjedočiti i da smo svjedočili jednom krasnom zajedništvu na ovim prostorima i uvjeren sam da će tako biti i u budućnosti – rekao je Mate Bulić.