Otvorena izložba fotografija Anite Rončević „ČUTI TIŠINU“

Izložba trideset vrijednih radova Anite Rončević iz Rijeke pod simboličnim nazivom „Čuti tišinu“ organizirao je Ogranak Matica hrvatska Čitluk, a može se razgledati do kraja mjeseca kolovoza.

U Galeriji Klub Matice hrvatske, Čitluk sinoć je otvorena izložba fotografija Anite Rončević ČUTI TIŠINU uz prigodne stihove iz zbirke pjesama NA ISTOM ZAREZU, koje je čitala autorica, poznata i renomirana hrvatska pjesnikinja Dijane Rosandić. Izloženo je trideset djela u formatu 60 cm x 40 cm, a izložba je organizirana u povodu početka ovogodišnjeg međunarodnog molitvenog festivala mladih “Mladifest Međugorje 2018.”. Izložbu je otvorio predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk prof. Andrija Stojić, koji je rekao kako izložba u prvome redu govori o širini stvaralačkoga i kreativnog potencijala, slobodi vlastite kontekstualizacije – prvenstveno duhovne pa tek onda i svake druge. Uz prezentaciju opusa fotografija Anite Rončević, cilj nam je bio i promovirati umjetnost fotografije, ukazati na važnost proučavanja medija fotografije u širem smislu, kao i na zaštitu, čuvanje i vrednovanje fotograđe.

„Naziv izložbe “Čuti tišinu” učinio mi se inspirativnim za vizualni opis sakralnih motiva. Lijepo je znati zašto smo rođeni i koje su naše životne misije. Iz toga je proizašla i moja radost, mir, zahvalnost i proslava Gospodina u svemu što radim. Svaka fotografija ima svoju priču“, naglasila je autorica Anita Rončević u svom obraćanju nazočnima.

„U crkvi je svim svojim bićem – prvenstveno kao vjernica, ali istovremeno i kao glazbenica – osluškuje svaki šum, zvuk i ne samo da ga osluškuje, ona i svira orgulje za vrijeme mise dok se vjernici, a i ona sama predaju Bogu mislima i molitvom. Isto tako njene oči, oči likovnjaka, ne miruju, već su u stalnom pokretu u kontinuiranoj istraživačkoj misiji. Anita moli, osluškuje i gleda…” između ostalog napisao je prof. Borislav Božić u predgovoru prigodnog kataloga za ovu izložbu.

Druženje i ugodni razgovori nastavili su se kroz više sati u galeriji i izvan uz prigodni domjenak i zdravice. Izložba je otvorena do kraja kolovoza.

ANITA RONČEVIĆ rođena je u Rijeci 11. 06. 1968. godine, gdje i danas živi. U srednjoj Glazbenoj školi I.M. Ronjgov u Rijeci završila je tri smjera: suradnik u nastavi glazbe (teorijski), instrumentalist (glasovirist) i pjevački (solo-pjevanje). Diplomirala je studije: razrednu nastavu (1988.), likovnu kulturu (1992.) i organizaciju kulturnih djelatnosti (1994.) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te glazbenu kulturu (1995.) na Pedagoškom fakultetu u Puli. Magistrirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci (1996.) u znanstvenom području društvenih znanosti na temi Likovna kreativnost u osnovnoj školi. Doktorirala je na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani (2009.) na temi Multimedia in primary school, čime je stekla naziv doktorice znanosti razredne nastave. Dobitnica je nekoliko državnih nagrada i priznanja.

Autorica je oko 40 stručnih i znanstvenih radova, dvije knjige i glazbene slikovnice, mentorica 160 diplomanata, osmislila je dvadesetak nastavnih programa za studij predškolskog odgoja i razredne nastave u području likovne kulture i metodike likovne kulture, gostujući predavač u RH i inozemstvu.

Imala je 6 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Chileu, Njemačkoj i Slovačkoj te 7 skupnih. Likovno se izražava u slikarskim, kiparskim i fotografskim medijima. U području nastavnih umjetničkih ostvarenja organizira izložbe studenata i suradnika, ostvaruje izradu murala u odgojno-obrazovnim ustanovama, likovne radionice, likovne kolonije i piše likovne osvrte. Član je raznih stručnih žiria za odabir likovnih djela.

Slobodno vrijeme ispunjeno joj je sviranjem različitih glazbala, plesom, šetnjom u šumi, vrtlarenjem, humanitarnim radom i duhovnim aktivnostima. Ostvaruje izgradnju Marijinog vrta („Mary’s garden“) na području Učke, u kojem okuplja kreativne ljudske potencijale iz raznih umjetničkih, kulturnih i sportskih područja. Koncertira kao vokalna solistica u našoj domovini i inozemstvu (Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Poljska i Mađarska, Japan, SAD). Majka je dviju kćeri (22 i 18 g), priopćeno je iz Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.

Objavljuje DogađajnicaČetvrtak, 2. kolovoza 2018.